Η αλήθεια για το «πείραμα» μιας ομάδας ξένων επιστημόνων στην ακριτική Γαύδο
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
(δημοσιεύτηκε στις 22.12.2ο11)
Η πρώτη φορά που άκουσα για μία ομάδα «επτά πυρηνικών φυσικών που κατέφυγαν στην Γαύδο για να ξεφύγουν από την κόλαση του Τσερνόμπιλ », ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Από τότε διάβαζα κατά καιρούς κάποιες σκόρπιες πληροφορίες για τους ανθρώπους αυτούς, μέχρι που το 2009 φίλοι από την Κρήτη με ενημέρωσαν ότι οι «πυρηνικοί φυσικοί» είχαν πάρει την απόφαση να πραγματοποιήσουν ένα «πείραμα» στο νησί και να ζήσουν μόνιμα εκεί και να «καθαρίσουν» τον οργανισμό τους από τη ραδιενέργεια με φυσικό, οικολογικό τρόπο, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.
Η Γαύδος είναι το νοτιότερο ελληνικό, άρα και ευρωπαϊκό, σύνορο. Ο μόνιμος πληθυσμός της δεν ξεπερνάει τους 50 κατοίκους και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για ύπαρξη τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, καθιστούν την γεωγραφική της θέση νευραλγική για την χάραξη ΑΟΖ με τη Λιβύη, όπως ακριβώς συμβαίνει με το Καστελόριζο στο Αιγαίο.
Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ήρθε στο φως της δημοσιότητας μία πρόταση για τη δημιουργία στη Γαύδο του « Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου» και την ίδρυση ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας της Κρήτης αλλά και του Δήμου Γαύδου, ήταν έντονες και είχαν ως αποτέλεσμα την ματαίωση του εγχειρήματος.
Αναζητώντας πληροφορίες για την πρωτοβουλία αυτή, διαπίστωσα ότι στο επίσημο site της ομάδας που πρότεινε την ίδρυση του Ινστιτούτου, υπήρχαν αναφορές για «ανεξαρτησία της Κρήτης από την Ελλάδα». Ερευνώντας λίγο καλύτερα το θέμα, είδα ότι τελικά οι «επτά πυρηνικοί φυσικοί που κάνουν εδώ και 13 χρόνια πείραμα στη Γαύδο» και οι άνθρωποι που πρότειναν τη δημιουργία του Απόλλωνα στο νησί, είναι τα ίδια πρόσωπα!
Επικοινώνησα μαζί τους και τους ζήτησα να μου εξηγήσουν πώς συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους, ποιοί είναι, γιατί επέλεξαν τη Γαύδο, τι είναι το περίφημο πείραμά τους, γιατί αναφέρονται σε «ανεξαρτησία» της Κρήτης και ποιες είναι οι πραγματικές τους προθέσεις. Στην συνέντευξη που παραχώρησαν στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, παρουσιάζουν τη δική τους αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στη Γαύδο.
« Θα θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα, όχι μόνον σε όσους ανησυχούν για την παρουσία μας στην Ελλάδα, αλλά σε όλους τους Έλληνες. Πλέον, δεν είναι αρκετή η υπερηφάνειά σας για τα μέχρι σήμερα, αξεπέραστα επιτεύγματα των προγόνων σας. Ήρθε η ώρα να εξελίξετε την ανεκτίμητη κληρονομιά σας, τόσο σε όρους φιλοσοφικής σκέψης, όσο και σε όρους παραγωγής πολιτισμού. Αφήστε τους Γερμανούς να παράγουν εργοστάσια κι αυτοκίνητα, αυτή είναι η ειδικότητά τους. Η δική σας είναι η δημιουργία ενός νέου τρόπου ζωής για την Ευρώπη κι αυτή η δραστηριότητα στ’ αλήθεια αποτελεί το μοναδικό χρέος αυτών που γεννήθηκαν κι αισθάνονται Έλληνες», μου είπαν. «Όσο για τις πραγματικές μας προθέσεις ταυτίζονται με τα λεγόμενά μας. Αυτά που λέμε είναι αυτά που εννοούμε. Πιστεύουμε ότι τα 13 χρόνια της συνεχούς μας παρουσία στη Γαύδο κι αλληλεπίδρασης με τους κατοίκους της είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν ότι τηρούμε πάντα το λόγο μας»
Οι «επτά πυρηνικοί φυσικοί που κάνουν πείραμα στη Γαύδο», είναι τελικά έξι «ερευνητές της ζωής»!
Κώστας Χαρδαβέλλας: Τα Μέσα Ενημέρωσης σας παρουσιάζουν ως μία ομάδα που αποτελείται από επτά πυρηνικούς φυσικούς που πριν από 13 χρόνια κατέφυγαν στη Γαύδο για να γλιτώσουν από τη φρίκη του Τσερνόμπιλ. Από τότε ζείτε εκεί και κάνετε –σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- κάποιο «πείραμα» που το συνδυάζετε και με έναν «εναλλακτικό οικολογικό τρόπο ζωής». Η δική μου έρευνα δείχνει πως είσαστε επιστήμονες, μέλη της Πυθαγόρειας Σχολής Φιλοσοφίας. Ποια είναι η αλήθεια;
« Πρόκειται για παρανόηση! Οι “ 7 πυρηνικοί φυσικοί που πραγματοποιούν ένα πείραμα στην Γαύδο”, στην πραγματικότητα είναι ένας, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα εκκαθάρισης του πυρηνικού ατυχήματος στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ το 1986. Όσο για τη λέξη “πείραμα” δεν περιγράφει τη δραστηριότητα και τη ζωή μας στη Γαύδο.
» Όντας άνθρωποι με ανώτερη εκπαίδευση στη φυσική, τα οικονομικά, την αρχαιολογία, τη φιλολογία κ.α. κατανοούμε καλά ότι το πείραμα υποδηλώνει μια εξωτερική οπτική στη δραστηριότητα. Συνήθως, η ζωή του οργανωτή του πειράματος είναι ανεξάρτητη, τόσο από το ίδιο το πείραμα, όσο κι από τα αποτελέσματά του. Επιπλέον, κάθε πείραμα έχει συγκεκριμένο τεμαχισμένο σκοπό ο οποίος, σχεδόν πάντα, σχετίζεται με την ικανοποίηση της περιέργειας εκείνου που το διεξάγει.
» Το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ ήταν αποτέλεσμα ενός πειράματος με αμφίβολο πρωτόκολλο που ξεκίνησαν να κάνουν την προηγούμενη ημέρα τρεις υψηλόβαθμοι επιστήμονες, προκειμένου να βελτιώσουν τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα. Να σημειώσουμε, ότι και οι τρεις είχαν οικογενειακούς δεσμούς με μέλη της Σοβιετική ηγεσίας… Στην προκειμένη περίπτωση, είναι φανερό ότι τα όρια μεταξύ του πειράματος και των συντονιστών του καταλύθηκαν δραματικά κι αμετάκλητα.
» Στην περίπτωσή μας είναι ορθότερο να πούμε ότι ερευνούμε τον τρόπο της ζωής του ανθρώπου, στον οποίο συνδυάζονται αρμονικά διαφορετικές εμπειρίες, οπτικές γωνίες και θελήσεις, και ο οποίος εκφράζει την ολοκληρότητα ως πρωταρχική ποιότητα του κόσμου.
» Αυτή την περίοδο, στη Γαύδο, η ομάδα μας αποτελείται από έξι άτομα από έξι διαφορετικά έθνη – τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Αυστρία και την Ελλάδα. Αυτό έχει να κάνει με την επιδίωξη της Πυθαγόρειας Σχολής Φιλοσοφίας στην οποία ανήκουμε, να βρούμε τον κοινό τόπο, την ενότητα μεταξύ διαφορετικών. Αντί να προπαγανδίζουμε ένα συγκεκριμένο δόγμα, αναζητούμε τη σωστή κατάσταση ολόκληρου του κόσμου. Και σε αυτά τα πλαίσια, ανήκει η φιλοσοφία ως τρόπος της ζωής απ’ όπου προκύπτουν οι λύσεις όλων των προβλημάτων του κόσμου των ανθρώπων. Γιατί η Γαύδος μπορεί να είναι ένα απομακρυσμένο μέρος, αλλά εξακολουθεί να ανήκει σε αυτό τον κόσμο».
Τι ήταν εκείνο που τους οδήγησε στη Γαύδο
« Οι ρωσόφωνοι της ομάδας μας ήρθαμε στην Ελλάδα το 1998, προκειμένου να συνεχίσουμε την φιλοσοφική μας έρευνα στο τόπο που γέννησε τη Φιλοσοφία. Αναζητήσαμε ένα μέρος όπου η επιρροή του σύγχρονου πολιτισμού να είναι η μικρότερη δυνατή, επιδιώκοντας να ερευνήσουμε τις απαρχές της φιλοσοφίας, Η Γαύδος, προφυλάσσοντας τον ανθρώπινο νου από τις τεμαχισμένες καθημερινές απασχολήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, αποτελεί την καταλληλότερη τοποθεσία για μια τέτοια δραστηριότητα. Οι ελληνόφωνοι ανάμεσά μας επιλέξαμε τη Γαύδο για τον ίδιο λόγο. Μετά από 13 χρόνια μόνιμης διαμονής εδώ, μπορούμε να πούμε ότι οι προσδοκίες μας ικανοποιήθηκαν πλήρως.
» Οι γέροντες του νησιού αποτελούν αληθινούς κι ανεκτίμητους εκπροσώπους του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, όντας άνθρωποι ανώτερης ηθικής με φιλοσοφική δομή του νου. Βεβαίως, σήμερα, είναι Χριστιανοί κι έχουν κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, ψυγεία, κτλ. Πνευματικά, η συμπεριφορά και οι σχέσεις μεταξύ τους μαρτυρούν ένα πολιτισμό ο οποίος είναι σίγουρα αρχαίος και θεμελιώδης.
» Η σχέση με ανθρώπους τέτοιας ποιότητας, μέσω του συνδυασμού των διαφορετικών εμπειριών της ζωής τους, αποκαλύπτει σε εμάς- τους επιστήμονες, τους ανθρώπους των πόλεων- την πραγματική ζωή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με αυτή που βιώνουν οι άνθρωποι στα αστικά κέντρα. Οι γέροντες διαθέτουν μια αληθινή εικόνα για τη ζωή, η οποία βασίζεται στη συνεργασία με το περιβάλλον τους και στην εμπειρική γνώση του μόχθου που αυτή η αδιάκοπη συνεργασία απαιτεί».
Τι είναι η Πυθαγόρεια Σχολή Φιλοσοφίας
Αναζητώντας πληροφορίες για την Πυθαγόρεια Σχολή Φιλοσοφίας, βρήκα πως εκτός από το ολιγομελές παράρτημα της Γαύδου, έχει δύο ακόμη, ένα στη Ρωσία και ένα στη Νότιο Αμερική. Ρωτάω τα μέλη της ελληνικής ομάδας, να μου μιλήσουν για το ιδεολογικό υπόβαθρο της σχολής καθώς και τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτήν ανά τον κόσμο.
« Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τον αριθμό των ανθρώπων που υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας. Για εμάς, οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνήσαμε έστω και για μια φορά, αλλά εντούτοις δημιουργήσαμε ένα πεδίο συμφωνίας μεταξύ μας, επίσης ανήκουν στην ομάδα μας. Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος αυτό- οργάνωσης του Ινστιτούτου.
» Η φιλοσοφία και η αποστολή της Σχολής είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση στη Γνώση. Όπως έχει γίνει ήδη κατανοητό, η φιλοσοφία δεν μπορεί να είναι διαχωρισμένη από τον τρόπο ζωής του ανθρώπου. Και ως φιλοσοφία δεν εννοούμε μια θεωρητική κι ανεφάρμοστη πληροφόρηση περί των τεμαχισμένων απόψεων κάποιων φιλοσόφων που δεν ζουν πια, αλλά ένα συνεχόμενο και ζωντανό συλλογισμό, ο οποίος, αποτελώντας τη θεμέλια λίθο του τρόπου της ζωής, φανερώνεται στην καθημερινή επικοινωνία, συμπεριφορά και δραστηριότητά μας. Επομένως, η ερώτησή σας περί της αποστολής της Σχολής ισοδυναμεί με την ερώτηση για την αποστολή και τον προορισμό του ανθρώπου. Κι αποτέλεσμα του συλλογισμού μας στην Ελληνική γη είναι ότι μοναδικός προορισμός του ανθρώπου είναι η επίτευξη της αθανασίας».
Η πρόταση για την ίδρυση του Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου στη Γαύδο, ο ναός του Απόλλωνα και οι αντιδράσεις.
Κώστας Χαρδαβέλλας: Πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα με την επιθυμία σας να ιδρύσετε το Πυθαγόρειο Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου ( Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α.) στη Γαύδο. Η ίδρυση του Ινστιτούτου θα περιλάμβανε την κατασκευή ενός κτιρίου με συνεδριακή αίθουσα για την διεξαγωγή σεμιναρίων και συνεδρίων αλλά και την κατασκευή του Ναού του Απόλλωνα για τη θεατρική αναβίωση αρχαίων μυστηρίων. Αυτό το τελευταίο ήταν που προκάλεσε και την εντονότατη αντίδραση κυρίως της Εκκλησίας που σας καταλόγισε προσπάθεια αναβίωσης του Δωδεκάθεου. Τι ακριβώς επιδιώκετε με το σχέδιο αυτό;
« Η επιδίωξη του Ινστιτούτου φανερώνεται από την ίδια την ονομασία του: Πυθαγόρειο Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου. Και γιατί “αθανασία”; Ας θυμηθούμε το γνωστό μύθο για τον Πυθαγόρα. Όταν ο Απόλλωνας του πρότεινε να ικανοποιήσει ένα αίτημά του με μοναδική εξαίρεση την επίτευξη της αθανασία του σώματος, ο φιλόσοφος επέλεξε την αθάνατη μνήμη. Η πρόταση του Απόλλωνα σημαίνει ότι η αθανασία δεν αποτελεί ένα δώρο από τους θεούς στους ανθρώπους, αλλά μια καθημερινή δραστηριότητα κι επιλογή, την οποία μόνον ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να κάνει. Η επίτευξη του στόχου της αθανασίας είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός προορισμός του ανθρώπου.
» Η Αριθμητική του Πυθαγόρα περιγράφει ολοκληρωμένα όλους τους πιθανούς τρόπους οργάνωσης του κόσμου πριν την εμφάνιση του ανθρώπου. Η γνώση της Πυθαγόρειας φιλοσοφίας ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία της δραστηριότητας ανθρώπου σε κόσμους, όπου οι επιδιώξεις του είναι πραγματοποιήσιμες. Με άλλα λόγια, η Πυθαγόρεια Αριθμητική περιγράφει απόλυτα τον κόσμο όπου κατοικεί ο Homo Sapiens (ο Άνθρωπος ο Σοφός) και ανοίγει την πόρτα για την δημιουργία ενός νέου κόσμου, του κόσμου των αθανάτων.
» Γι’ αυτούς τους λόγους, η δραστηριότητα του Ινστιτούτου έχει τρία σκέλη:
- την καθαρή φιλοσοφία, όπου περιλαμβάνεται η έρευνα για τους κανόνες κατασκευής κόσμων,
- την έρευνα για το ερώτημα τι είναι ο άνθρωπος και ποιός είναι ο προορισμός του, όπου περιλαμβάνονται θέματα οργάνωσης της κοινωνίας, και
- την έρευνα για το ερώτημα ποιά οφείλει να είναι η δραστηριότητα του ανθρώπου στη Γη τόσο σε σχέση με τα υπόλοιπα βασίλεια, όσο και με τον κόσμο των αντικειμένων.
» Πρόκειται για μια πολυδιάστατη δραστηριότητα η οποία προϋποθέτει την συμμετοχή ανθρώπων με διαφορετικές ειδικότητες και χαρίσματα. Φυσικά, οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτή περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λαό. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα είναι η πηγή τόσο της Φιλοσοφίας, όσο και του πολιτισμού της Ευρώπης στο σύνολό του. Φαίνεται ότι έφτασε η ώρα να ξεπεραστούν, επιτέλους, τα επιτεύγματα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και ποιός είναι καταλληλότερος για αυτή την εργασία από τους ίδιους τους Έλληνες.
» Εννοείται ότι μια δραστηριότητα σαν αυτή του Ινστιτούτου θα αναπτύξει τη Γαύδο, την οποία επιλέξαμε σαν το τόπο της μόνιμης κατοικίας μας και η οποία μας επέλεξε για κατοίκους της. Σήμερα οι άνθρωποι επισκέπτονται το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και της Ευρώπης για να αποφύγουν, να ξεχάσουν αν είναι δυνατόν, τον τρομακτικό τρόπο ζωής στις πόλεις. Ελπίζουμε η παρουσία και η δραστηριότητα του Ινστιτούτου στη Γαύδο θα βοηθήσει τους ανθρώπους όχι μόνον να ξεκουράζονται, αλλά να είναι σε θέση να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους. Τώρα η Γαύδος είναι το νησί της άγριας, πρωτόγονης φύσης. Εμείς ελπίζουμε να γίνει το νησί υψηλού ανθρωπιστικού πολιτισμού, μια και διαθέτει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά για αυτό.
» Η αντίδραση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Κρήτης στις προτάσεις μας, φαίνεται να βασίζεται σε μια κρίσιμη σύγχρονη παραπλάνηση: ότι ο Χριστιανισμός και η αρχαία Ελληνική σκέψη είναι σε ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να τεμαχίζουμε τη ζωή κι έπειτα να κρίνουμε τα τεμάχια ως εχθρικά κι ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Αυτό μοιάζει με τη σκέψη ότι η νεανική ηλικία του ανθρώπου είναι εχθρός της ωριμότητάς του: “όταν ήμουν νέος ήμουν διαρκώς παραπλανημένος, τώρα που ωρίμασα είμαι σοφός”. Νωρίτερα ή αργότερα, έρχεται το γήρας, οπότε ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι η ζωή του χαρακτηρίζεται από συνέχεια και κάθε γεγονός, κάθε περίοδος είναι απαραίτητη και πολύτιμη. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό, ότι η θεολογία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ινστιτούτου. Η ολοκληρότητα έρχεται, όχι από τον τεμαχισμό, αλλά από τον συγκερασμό και συνυπολογισμό των διαφορετικών οπτικών στο όλο, κι αυτό ισχύει και για το θέμα της θρησκείας».
Ο «χρησμός του Απόλλωνα» για την « αυτοδιακήρυξη της Κρήτης ως ελεύθερης χώρας»
Αν και το βασικό επιχείρημα των μελών της ομάδας ήταν ότι « το Ινστιτούτο θα δώσει τη Γαύδο τη μοναδική ευκαιρία να γίνει το πολιτιστικό κέντρο της πυθαγόρειας φιλοσοφίας παγκοσμίως και θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόνωσης και υποστήριξης της τοπικής οικονομίας, μέσω του πολιτιστικού τουρισμού», κάποιες από τις επίσημες θέσεις που εκφράζονται στο επίσημο site του Ινστιτούτου, (gavdosinstitute.org) δημιουργούν έντονα ερωτηματικά και προβληματισμό!
Κώστας Χαρδαβέλλας: Αντλώντας πληροφορίες για εσάς από το διαδίκτυο, μπορεί να διαμορφώσει την εντύπωση ότι προωθείτε και υποστηρίζετε την « ανεξαρτησία της Κρήτης» από την υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως διαβάζω χαρακτηριστικά «στις 21 Μαρτίου του 2011, κατά τη διάρκεια του πρώτου μυστηρίου του Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου, οι τρεις Πυθίες, Άλλα, Ραχιήλ και Ελένη, απευθύνανε ερώτηση στον Απόλλωνα για το μέλλον της Ευρώπης. Η απάντησή του Απόλλωνα ήταν: “Aγαπημένοι, Έρχονται διαφορετικές ημέρες. Προ καιρού, επιλέξαμε την Κρήτη για την πρώτη μας κατοικία. Ήρθε η ώρα να ευλογηθεί η οικία μας με την εμφάνιση ενός Νέου Ανθρώπου. Η Κρήτη αυτοδιακηρύσσεται ελεύθερη χώρα και διακόπτει όλες τις προγενέστερες υποχρεώσεις και συμφωνίες της. Η Κρήτη κυβερνάται από το Συμβούλιο των Σοφών και αποτελεί το παράδειγμα του τρόπου ζωής του Νέου Ανθρώπου για το σύνολο της Ευρώπης”». Υποστηρίζετε την άποψη περί «ανεξαρτησίας» του νησιού;
« Εμείς, καταγράψαμε τα λόγια του Απόλλωνα, τα οποία, βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με παιχνίδια πολιτικής ή εξουσίας, και παρόλο που κατανοούμε τα περιεχόμενό τους, δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς θα πραγματοποιηθούν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι μένοντας για 13 συνεχόμενα χρόνια στην περιοχή της Κρήτης, έχουμε εντυπωσιαστεί από την ιδιαιτερότητα του διαχρονικού πολιτισμού της ο οποίος επιβιώνει με πολλά ατόφια στοιχεία από την αρχαιότητα. Αν και σήμερα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, δίνεται ακόμη προτεραιότητα στην ανάπτυξη της οικονομίας και σε όποιες πολιτικές ενώσεις την διευκολύνουν, το 2012 η κατανόηση του περιεχομένου της έννοιας “Κρητικός Πολιτισμός” θα καταστεί η σημαντικότερη από οποιαδήποτε άλλη απασχόληση. Κι όλη η συζήτηση για την ανεξαρτησία της Κρήτης οφείλει να αποσκοπεί ακριβώς στην ανεξαρτησία της από τις οικονομικές και πολιτικές προτεραιότητές που οδηγούν στο θάνατο του ιδιαίτερου πολιτισμού της.
» Αν και στην Ενωμένη Ευρώπη, στόχος είναι να μειώνονται οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και να ζουν όλοι με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες προτεραιότητες, η Κρήτη διαθέτει μοναδικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά που οφείλουμε να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε. Οι Κρητικοί ξέρουν να ζουν λιτά με λίγες ελιές, ψωμί, και καλό κρασί, χωρίς τα σκουπίδια της σύγχρονης ταχυφαγίας. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής της Κρήτης με το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας κι επικοινωνίας- για παράδειγμα με τις μαντινάδες που αποτελούν αποστάγματα λαϊκής σοφίας- αποτελεί διέξοδο από τα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής.
» Άλλωστε, η Κρήτη αποτέλεσε την πρώτη κατοικία των θεών στη Γη, γαλουχώντας το Δία στον πράγματι θεϊκά επιβλητικό Ψηλορείτη, αλλά και την τοποθεσία όπου εμφανίστηκε ο Μινωικός πολιτισμός, ο πρώτος υψηλός πολιτισμός στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι το αρχαίο πνεύμα, η Ψυχή της Κρήτης ζει ακόμη μέσα στους Κρητικούς κι ότι η ανεξάρτητη Κρήτη πράγματι θα αποτελέσει το παράδειγμα ενός νέου τρόπου ζωής βασισμένου στην επικοινωνία, τη φιλοξενία και τη φιλοσοφική αναζήτηση για ολόκληρη την Ευρώπη.
» Από την πλευρά μας, στις αρχές του επόμενου μήνα (Ρέθυμνο, 13.12.11) έχουμε προγραμματίσει στην Κρήτη και μόνον εκεί, την έναρξη σειράς δημόσιων διαλέξεων με θέμα την Πυθαγόρεια Αριθμητική. Ουσιαστικά, πρόκειται για την δημοσίευση μέρους των φιλοσοφικών μας ερευνών για πρώτη φορά στην ιστορία της Σχολής. Παρατηρώντας την απόλυτη κυριαρχία των αριθμών στον κόσμο μας ήδη πριν από 25 χρόνια, ξεκινήσαμε να επαληθεύσουμε το επιχείρημα του Πυθαγόρα ότι οι αριθμοί αποτελούν εκδηλώσεις του θείου και τα δομικά συστατικά κοσμικής κατασκευής. Τα ευρήματά μας είναι πολύ χρήσιμα σήμερα μια και οι άνθρωποι καλούμαστε να κατασκευάσουμε ένα νέο κόσμο, όπου θα αποκλείεται η δυνατότητα στρεβλώσεων και παρανοήσεων, πχ αυτές που οδήγησαν το τωρινό κόσμο στο χείλος του αφανισμού».
Η «περίεργη κατασκευή που φαίνεται από το διάστημα» και η σχέση τους με τα χρήματα.
Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γαύδου, αναφέρονται στην ομάδα των επιστημόνων με καλά λόγια, τονίζοντας κυρίως την εργατικότητά τους και την ικανότητα να φτιάχνουν τα πάντα μόνοι τους! Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σίγουρα δεν αντιλαμβάνονται όλα αυτά περί «φιλοσοφικών αναζητήσεων» αλλά διηγούνται εντυπωσιασμένοι ότι οι «Ρώσοι», όπως τους αποκαλούν, ζουν στα Βατσιανά σε ένα χώρο όπου όλα είναι φτιαγμένα από τα δικά τους χέρια: από το μηχάνημα αφαλάτωσης μέχρι « μία περίεργη κατασκευή που είναι ορατή από τους δορυφόρους του διαστήματος»! Τι λένε οι ίδιοι για όλα αυτά;
« Ως προς την “περίεργη κατασκευή που τη βλέπουν από το διάστημα”, έχουμε να πούμε ότι η ζωή του ανθρώπου χωρίς αστεϊσμό και δημιουργικότητα είναι βαρετή. Αν μπορεί να γίνει συνδυασμός των δύο, ακόμα καλύτερα. Στην κουβέντα με επισκέπτες και φίλους μας, γεννιούνται πολλές αστείες ιστορίες οι οποίες, καθώς αναπαράγονται εκτός Γαύδου πια, καταλήγουν να παρουσιάζονται ως αληθινά γεγονότα.
» Στη Γαύδο, χρησιμοποιούμε τα χρήματα ελάχιστα, όποτε χρειάζεται να προμηθευτούμε κάποια προϊόντα από την Κρήτη. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει να κατανοήσουμε πώς έφτασε σήμερα ο άνθρωπος να θεωρεί δεδομένη κι υποχρεωτική την προτεραιότητα των οικονομικών, εις βάρος οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητάς του.
» Η αξία του χρήματος σήμερα δεν καθορίζεται από την εργασία που εμπεριέχεται στα προϊόντα, αλλά από σχέσεις προσφοράς και ζήτησης οι οποίες εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, πχ. πολιτικά συμφέροντα, κερδοσκοπικά παιχνίδια κ.α.. Αυτό που εισήχθη ως εργαλείο διευκόλυνσης της δραστηριότητας, σήμερα απέκτησε δικές του ποιότητες και δικαιώματα και επιδιώκει να αναμειγνύεται σε θέματα στα οποία με κανένα τρόπο δεν ανήκει. Για παράδειγμα, η ανόητη συζήτηση για το πόσο κοστίζουν ο Παρθενώνας ή τα κατοικημένα ή μη νησιά της Ελλάδας, προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος της Ελλάδας!
» Είκοσι χρόνια πριν, δεχθήκαμε την πρόταση να δημιουργήσουμε μια πραγματική, φυσική βάση για τα χρήματα, όπου η τιμή τους δεν ορίζεται από τους κανόνες της αγοράς, αλλά από μονάδες ενέργειας. Για παράδειγμα, ένα λίτρο πετρελαίου περιέχει περίπου 5 kWh ενέργειας κι αυτή είναι η πραγματική του τιμή. Έτσι, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο κοστίζει κάθε προϊόν σε μονάδες ενέργειας που αποκλείουν την πιθανότητα απάτης σε σχέση με την τιμή του».
Πώς είναι η καθημερινότητά τους στη Γαύδο
« Ο τρόπος οργάνωσης της καθημερινής μας ζωής δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία, ούτε ως προς τη σύλληψη, ούτε ως προς την εφαρμογή του. Η ιδέα της συνεργασίας και του αντιπραγματισμού εφαρμόζεται για χιλιάδες χρόνια από τον άνθρωπο. Μπορεί σήμερα στη Γαύδο να είμαστε σε θέση να κατασκευάζουμε ότι χρειαζόμαστε, εφαρμόζοντας τις επιδεξιότητες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών μας, αλλά και τις εμπειρικές μας γνώσεις όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η βάση της ζωής μας είναι αρχαία. Έτσι χτίζουμε τα σπίτια που μένουμε, διατηρούμε λαχανόκηπο που ειδικά το χειμώνα μας συντηρεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα, συλλέγουμε τη βροχή σε στέρνα, ανακυκλώνουμε νερό κι οργανικά υπολείμματα. Οι ανάγκες μας για ενέργεια καλύπτονται πλήρως από τον ήλιο και τον αέρα της Γαύδου, οι οποίοι, δόξα τω Θεώ, αποτελούν ανανεώσιμες πηγές. Κι όταν κάνουμε κάποια εξωτερική εργασία στο νησί, δεχόμαστε ρακί ή τυρί ή κρέας για αμοιβή.
» Η προτεραιότητά μας δεν είναι να ζούμε “εναλλακτικά” ή “φυσικά”. Καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες για στέγαση, διατροφή, ενέργεια, στο βαθμό που να μας επιτρέπει να έχουμε αρκετό χρόνο, ώστε να καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι και να επικοινωνούμε καθημερινά. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων της ανθρώπινης επικοινωνίας μέσω της ομιλίας και της γραφής. Κι αυτό περιλαμβάνει κουβέντα με τους επισκέπτες μας, αλλά και διεξαγωγή συνεχόμενου φιλοσοφικού συλλογισμού.
» Συμφωνήσαμε σιωπηλά να οργανώσουμε τον κόσμο μας με βάση την προτεραιότητα της ικανοποίηση των βασικών μας αναγκών, π.χ. με την εξασφάλιση ηλεκτρισμού, καθαρού νερού, ποικιλίας τροφίμων, τη δημιουργία εκτενών νομοθετικών συστημάτων, και στην πορεία ξεχάσαμε να βρούμε τη θέση του ίδιου του ανθρώπου. Έτσι, αν και στις δυτικές κοινωνίες ικανοποιούμε όλες αυτές τις απαιτήσεις, ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει το περιεχόμενο της έννοιας “άνθρωπος”. Το τελευταίο διάστημα που πια τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι δεδομένο, γίνεται όλο και πιο έντονη η ανάγκη να δώσουμε την προσοχή μας στο τελευταίο θέμα κι ο μόνος διαθέσιμος τρόπος να βρούμε απαντήσεις είναι η μεταξύ μας επικοινωνία μέσω της ομιλίας και της γραφής, δηλαδή η χρήση του μοναδικού αμιγώς ανθρώπινου χαρακτηριστικού μας».